Nieuws van de kleuters

donderdag 15 februari 2024

De periode tot de voorjaarsvakantie heeft in het teken van het thema Kunst gestaan. We hebben de avonturen van Pim en Pom (van Annie M.G. Schmidt) in het rijksmuseum gevolgd. Iedere week stond een ander kunstwerk centraal. We hebben het kunstwerk bekeken, wat geleerd over de maker, zelf een kunstwerk gemaakt en tegelijkertijd heel veel geleerd over rekenen en taal.

Bij het schilderij ‘Winterlandschap met schaatsers’ hebben we een mooie lijst gemaakt en hebben we de dagen, maanden en seizoenen van het jaar weer herhaald. 

Bij de schilderijen van Kazimir Malevich en Mondriaan hebben we de primaire kleuren en vormen aangeboden en geleerd hoe je met mengen nieuwe (secundaire) kleuren kunt maken.

En heeft u de mooi zelfportretten van de kinderen gezien? Het ‘Meisje met de parel ‘ van Vermeer was hiervoor de inspiratie. We hebben gelijk geleerd wat spiegelen is en we weten nu alle lichaamsdelen, inclusief wenkbrauwen en wimpers te benoemen.

We hebben het poppenhuis van Petronella Oortman gezien op schooltv. De jongste kleuters hebben een collage gemaakt van hun slaapkamer, de oudste kleuters hebben (of gaan nog) een plattegrond van hun slaapkamer gemaakt.

Na de vakantie gaan we nog door met het thema  “kunst”. We zijn nog lang niet uitgekeken en geleerd. We starten met ‘Het melkmeisje’.
De kinderen gaan dan met klei hun eigen melkkan maken. De jongsten doen dat door een duimpot te maken, de oudere kleuters gaan een ringpot maken. Voor iedereen een goede motorische oefening.

Ook de schilder Jan Steen komt aan bod. Op één van zijn schilderijen leren kinderen een poes te dansen. Ook wij gaan dansen, en herhalen dan gelijk de begrippen links en rechts en oefenen de telrij tijdens het dansen.

Ook de doelen van het voorbereidend lezen staan vaak in het teken van het thema kunst. We rijmen met kunstwoorden, zeggen zinnen na, hakken woorden in stukken. Wilt u weten wat we doen? Op de site van juf Janneke ( https://www.jufjanneke.nl/wordpress/wp-content/uploads/2016/05/Auditieve-oefeningen.pdf) staan veel auditieve oefeningen. Auditieve oefeningen zijn de basis van het leren lezen.

Op schooltv ( https://schooltv.nl/programma/de-avonturen-van-pim-pom-in-het-museum/afleveringen?offset=1 ) kunt u alle afleveringen van pim en pom in het museum bekijken.

Maar hoe leuk is het voor de kinderen om de kunstwerken in het echt te zien? Bezoek net als Pim en Pom het Rijksmuseum in Amsterdam. (https://www.rijksmuseum.nl/nl) 

Fijne vakantie,

De leerkrachten van de kleuters.

Delen via