Luizenpluis

woensdag 27 november 2019

Beste ouders,

Even een berichtje van de luizenpluizers van obs Sprengenpark. In dit bericht vindt u informatie over hoofdluizen en hoe u het kunt herkennen, wat u eraan kunt doen als uw kind hoofdluis heeft, wat de luizenpluizers voor u kunnen betekenen en een oproep om ons te versterken.

Informatie over hoofdluis en hoe u het kunt herkennen.
Hoofdluizen zijn kleine beestjes die leven op warme en behaarde plekjes op het hoofd. Daar houden ze zich in leven door het zuigen van bloed. Ze kunnen zich vooral snel verspreiden onder kinderen. Hoofdluis kun je krijgen van iemand die hoofdluis heeft. De luizen lopen van het ene hoofd naar het andere, bijvoorbeeld als kinderen met elkaar spelen of een selfie maken. Ze verplaatsen zich niet via kleding, beddengoed of knuffels.

Wat kunt u er zelf aan doen?
Hoofdluizen zijn niet schadelijk, maar vooral vervelend. Ze kunnen voor veel jeuk zorgen. Om te voorkomen dat hoofdluis een hardnekkig probleem wordt, is het belangrijk om regelmatig het haar te controleren.

Als kinderen hoofdluis hebben, is het belangrijk dat gezinsleden, klasgenootjes of vriendjes met hoofdluis tegelijkertijd worden behandeld. Zo kunnen ze elkaar niet steeds opnieuw besmetten. Begin de behandeling zo snel mogelijk, liefst dezelfde dag. De behandeling bestaat met name uit kammen, kammen en nog eens kammen! Hiermee verwijdert u de luizen en de neten, de eitjes van de hoofdleider. Deze eitjes zitten vastgeplakt aan en haar en kunnen alleen verwijdert worden met een speciale kam. Als aanvulling hierop kunt u een speciale shampoo gebruiken, bijvoorbeeld van Prioderm. Deze doodt de luizen en neten. Hieronder vindt u een plaatje van neten in verschillende stadia, een hoofdluis en een voorbeeld van een goede netenkam.

Afbeelding: neten in verschillende stadia.
Links gevuld, uitkomend, tot rechts leeg. De kleur van de neten verandert: van donkerder bij gevuld tot doorzichtiger bij leeg, en afhankelijk van de weerkaatsende haarkleur.
Foto: Chantal Vogels

         

Wat kunnen de luizenpluizers voor u betekenen en wat verwachten ze van u?
De luizenpluizers controleren het haar van uw kind elke eerste woensdag na elke vakantie. Ze kijken of er luizen of neten aanwezig zijn in het haar. Dit is niet altijd makkelijk. Soms lijkt de luis de kleur van het haar aan te nemen. Het kan dus gebeuren dat wij aangeven niets te hebben gevonden, terwijl er toch luizen of neten zijn. Wees zelf daarom ook altijd alert! En geef het aan ons door als wij het over het hoofd hebben gezien. Ook wij kunnen hiervan leren!!!

Mocht u twijfelen, vragen hebben of niet weten hoe u het aan moet pakken, laat dit dan weten. Wij denken en helpen graag mee.

Hulp gevraagd
De groep van luizenpluizers bestaat nu uit ongeveer 8 ouders. Deze zijn echter niet altijd allemaal beschikbaar en aan aantal stopt volgend jaar. Om alle kinderen van de school goed te kunnen controleren, is het fijn als dit met veel ouders gedaan wordt. We kunnen dan ook met elkaar meekijken en het controleren duurt dan niet zo lang. We zijn daarom ook dringend op zoek naar versterking. U kunt zich aanmelden bij Juf Monique. Zij kan u in contact brengen de luizenpluizers.

In december gaan we met de luizenpluizers bij elkaar zitten om het luizenprotocol te herzien. Hierna volgt er weer bericht van ons.

Groeten,

De luizenpluizers

Delen via