sprengenpark
nieuwsbrief openbare basisschool Sprengenpark | 24 maart 2021

Jarige kinderen

Maart
Naam
Groep
24
Alex van Loenen: 7 jaar
7
27 Tobias van Koningsbruggen: 10 jaar 3

Gefeliciteerd!

2

Even bijpraten

Onderzoekers op Sprengenpark
Kinderen zijn geboren ontdekkers: ze willen de wereld begrijpen. Als kinderen, vanuit hun eigen vragen, op een onderzoekende en ontwerpende manier bezig zijn, krijgt het leren een extra impuls. Op school zijn we gestart met de methode Blink die wij als bron gebruiken bij het thematisch onderwijs voor de zaakvakken, aardrijkskunde, geschiedenis en natuur/techniek. Deze methode werkt vanuit de onderzoekende houding van kinderen. Het onderzoeken staat in zijn kinderenschoenen maar wat gebeuren er al mooie dingen in de groepen! Op de website kunt u meelezen en kijken over het thematisch onderwijs op dit moment.

Website
Groep 0/1 schreef al een stukje over Landrotten en Zeemonsters, groep 3/4 over hun ruimtereis, en in groep 5/6 schreven 4 klimaatkenners over hun 'het weer'!
https://www.sprengenpark.nl > groepen

Met het gezin op onderzoek?
Hieronder een aantal leuke website waarin onderzoeken centraal staat.
Lente! https://www.vogelbescherming.nl/beleefdelente/samen-onderzoeken-samen-leren
Thuis met je kind onderzoeken https://www.samenonderzoeken.nl/Sections/inspireren_1192.html
Proefjes doen! https://www.heutinkvoorthuis.nl/nl/doe-en-ontdek-supersimpele-proefjes-voor-thuis/news/317/

stimenz

ONLINE ONTMOETING OVER OUDERSCHAP


Soms gaan het ouderschap en de opvoeding met vallen en
opstaan en kun je als ouder wel een steuntje van iemand
gebruiken. Het is dan ook fijn om te merken dat je er niet alleen
voor staat. Tijdens online ontmoetingen, steunen ouders elkaar.
Alleen als je opvoeder bent mag je meedoen. Maandelijks kunnen
ouders zich aanmelden voor één van de 4 online momenten.
Onderwerpen dragen ouders zelf aan, bijv. “ Wat maakt opvoeden
lastig? en waardoor kun je het lichter maken”. Met de gratis app,
kunnen ouders meedoen aan de gesprekken. Aanmelden
kan via de app of mail. home-start@stimenz.nl
Voor meer informatie: www.stimenz.nl/home-start

Er zijn geenverplichtingen of kosten, wel veel praktische uitwisseling en
gezelligheid.
Maandag: 19:00 uur tot 20:00 uur (12/04 - 17/05 - 07/06)
Dinsdag: 20:00 uur tot 21:00 uur (06/04 - 18/05 - 01/06)
Woensdag: 19:00 uur tot 20:00 uur (07/04 - 19/05 - 02/06)
Donderdag: 19:30 uur tot 20:30 uur (01/04 - 20/05 - 03/06)
Vrijdag: 09:30 uur tot 10:30 uur (02/04 - 21/05 - 04/06)
Tepci_logo-1

Ontdek hoe leuk tennis is!

https://www.tepci.nl/vier-gratis-tennislessen-voor-jeugd/

Op 8 verschillende dagen in maart en april organiseert A.L.T.V. Tepci gratis
kennismakingslessen voor kinderen van 4 tot 14 jaar oud. De perfecte kans om
kennis te maken met de leukste sport ter wereld. Je bent van harte welkom op Tepci!
Ervaring is niet nodig en als je geen racket hebt, is dat ook geen probleem. Zorg
ervoor dat je in ieder geval sportieve kleding en gym- of sportschoenen aantrekt, dan
zorgen wij voor de rest. Voor kinderen die na het volgen van de lessen lid worden
van Tepci, hebben we een leuke actie. Zij ontvangen van ons een gratis tennisracket!
Ook eigen jeugdleden zijn van harte welkom! Neem gezellig een vriendje of
vriendinnetje mee!
Alle info op een rij:
• Data:
donderdag 25 maart en 1, 8 en 15 april 2021
vrijdag 26 maart en 2, 9 en 16 april 2021
Geef eventuele verhinderingen door bij je aanmelding.
• Tijdstip: 17.00-18.00 uur
• Voor wie? Kinderen van 4 tot 14 jaar
• Kosten: gratis
• Aanmelden: mail naar jeugdcommissie@tepci.nl
Tennissen op onze vereniging gebeurt onder professionele begeleiding en
volgens de richtlijnen van het RIVM en de KNLTB. Check voor je komst ons
corona-protocol op www.tepci.nl/corona-protocol
maart instroom

Nieuws uit groep 1/2 en 0/1


Wat is het een gezellige boel in beide kleutergroepen. Misschien komt dat wel omdat aap en tijger zo goed voorgedaan hebben hoe je een conflict met elkaar kunt oplossen. Eerst zeg je 'stop hou op met...”. Daarna moet je even rustig worden en als dat bent, kun je heel goed met elkaar een oplossing zoeken. Op het plein helpt het praatmaatje daarbij.
Er wordt ook heel hard gewerkt en gespeeld door onze kleine piraten. Het lied van Woeste Willem wordt veel gezongen, ook thuis hoorden we.
Omdat piraten veel van water houden, willen we volgende week de waterpomp weer aanzetten. Om onze piraatjes droge voeten te laten houden, mogen ze daar alleen spelen met regenlaarzen aan. Zijn de laarzen nog bij u thuis? Geef ze dan weer mee.
We zijn door onze voorraad eierdozen voor 6 eieren heen. Helpt u mee onze voorraad weer aan te vullen?

Groep 0/1
De afgelopen week hebben we veel met de schatkist gewerkt. Iedere keer zat er iets nieuws in:
- zilveren balken die je van groot naar klein kunt zetten,
- zilveren cilinders die kunnen rollen en die je van breed naar smal kunt stapelen,
- glinsterende stenen die je kunt tellen en waarmee je kunt onderzoeken waar er meer, minder of evenveel van zijn,
- Flesjes die je kunt vullen van leeg naar vol
De schatkist staat in de rekenhoek, zodat de kinderen er na een uitleg ook lekker zelf mee kunnen spelen.

We hebben ook een start gemaakt met het 'lopen’ van jouw eigen naam. Zo kun je op de naam Willem twee stappen zetten. De kinderen hebben dit ook gedaan met hun eigen naam. Vraag het maar eens aan uw kind.
De komende weken gaan we hier mee verder. We gaan ontdekken dat een verhaal uit zinnen bestaat en een zin weer uit woorden bestaat. En misschien zijn er ook al kinderen die ontdekken dat je een woord ook in stukjes (klanken) kunt hakken.

We gaan ook nog ontdekken wat piraten eten. We hebben al een brood gebakken en een fruitsalade staat nog op het programma: piraten moeten immers gezond eten!Groep 1/2
Het is een waar piratenfestijn in groep 1/2! Zo hebben we ons eigen piratenschip in de gymzaal staan; we kunnen in de netten klimmen, achter het roer staan, kanonskogels afvuren, het dek schrobben en als we ons willen wassen zo de zee in glijden!
Ook hebben we in de bouwhoek een zee met een echt piratenschip, met kapitein, kanon (met schietbare kogels, masten en zeilen, een kajuit en een roer! Met de blokken kunnen we een schateiland bouwen. Wanneer ons eigen gemaakte eiland af is kunnen we daar ook mee spelen!
In de kring hebben we filmpjes gezien van een echt piratenschip, komt Piet Piraat vaak even langs en zingen we echte piratenliedjes! Ook hebben we gelezen uit woeste Willem. Piraten zijn vaak op zee
te vinden maar zetten soms ook voet op het land, vaak een eiland! Eén van onze eigen piraten verhuist binnenkort naar een eiland; Hawaï. Samen zijn we op onderzoek gegaan naar dat eiland. We kwamen vulkanen, palmbomen, golven en rotsen tegen! Wat een gaaf eiland is dat zeg!
Eenmaal op het land gaan echte piraten natuurlijk op zoek naar de schat! Onze piraten zijn ook al druk op zoek geweest en hebben al verschillende schatten in de klas gevonden! Hoe? Nou door iedere dag even te kijken op de plattegrond van de klas. Is er een nieuwe sticker bij gekomen dan ligt er op die plek een ware schat! Zo vonden de piraten donderdag de gouden letter “k” en vrijdag nog eens de “a” en ‘b’!
Natuurlijk moet een piraat zijn schip kennen dus ook het piratenschip is eens goed bekeken. We kwamen erachter dat ze op een schip hele andere woorden gebruiken dan op het land. Zo heet een slaapkamer een kooi, de keuken de kombuis, en de ruimte van de kapitein een kajuit. Op en aan het schip is ook veel te zien zo gebruikt een boot een anker om te kunnen remmen, hangen de zeilen aan de mast en staat er bovenop de mast een kraaiennest. Het kraaiennest gebruiken de piraten als soort van uitkijktoren omdat ze dan ver over de zee kunnen kijken natuurlijk gebruiken ze daarbij een telescoop om alles nog beter te kunnen zien!
U hoort het… de piraten zijn echt aangemeerd bij ons in de klas! Argh!!! Maar we hebben niet alleen piraten in de klas, er is ook een piraten papegaai aankomen vliegen! Archie! En Archie zegt sommige woorden heel erg raar! Hij hakt sommige woorden in stukjes. Aan onze piraten de taak om het woord weer te plakken! Zal het elke piraat lukken om te ontrafelen wat Archie zegt? We gaan het zien want Archie mag bij aap en tijger logeren de komende tijd en komt zo nu en dan zomaar de kring in vliegen!
WhatsApp Image 2021-03-23 at 16.29.59

Nieuws uit groep 3/4


Onze themahoek begint al aardig vol te raken met boeken, raketten, planeten en vliegende kinderen in hun astronautenpakken. Het ziet er super leuk uit en de kinderen zijn erg enthousiast over het thema.
Vanaf vandaag mag er om de beurt 1 kind in de grote raket lezen met een zaklampje. U zult merken dat het lezen als een raket omhoog gaat…..
We werken een paar keer in de week over het thema, kijken filmpjes van zon, maan , planeten en sterren en leren zo heel veel over de ruimte.

De weektaak is komende weken gevuld met allerlei opdrachten die over de ruimte gaan.
Uiteraard gaat het “normale” leren ook door.

Groep 3
Met taal/lezen gaat het over zon maan en sterren, we leren samenstellingen , tafel en poot is tafelpoot, ruimte en reis is ruimtereis en zo kunnen de kinderen er nog wel meer opnoemen.
Rekenen gaat over splitsen, de tweelingsommen( 1+1 5+5 6+6 enz.) Ook leren de kinderen springen op de getallenlijn met sprongen van 10 ( als een kangoeroe) en huppen van 1 ( als een kikker).
Met klokkijken leren we de hele en halve uren, van de week hebben de groepen samen een spel buiten gedaan en hebben we klokkijkbingo gespeeld. Een groot succes en zeker voor herhaling vatbaar!
Ook is groep 3 nu met Staal Spelling begonnen. We leren het hakwoord: je schrijft het woord zoals je het hoort en we leren de ei plaat. Woorden die hier op staan schrijf je altijd met de ei

Groep 4
Het thema slapen staat nog steeds centraal bij taal, we leren andere woorden voor slapen bijvoorbeeld, pitten, maffen, tukken maar ook leren we verschillende soorten bedden en het antwoord geven in goede lange zinnen.
Rekenen heeft nog dezelfde doelen als vorige week. Samen met groep 3 hebben we buiten een rekenles gedaan over klokkijken en bingo gespeeld, een groot succes!
Met spelling gaan we het hebben over verkleinwoorden, wanneer is het je, pje tje.

U ziet, er wordt hard gewerkt in groep 3 /4!
Heeft u de laatste week al eens gekeken op de website bij de groepspagina van groep 3 /4 ?
Daar staan een aantal leuke foto’s over het project en deze pagina zal de komende weken aangevuld worden met nog meer foto’s.
1

Nieuws uit groep 5/6

Wist u dat?
De afgelopen week is het voorgekomen dat kinderen vanwege verkoudheid, of een preventieve quarantaine niet op school konden komen. Wist u dat er op Classroom nog steeds oefenstof voor beide groepen te vinden is? Onder het tabblad schoolwerk staat nog steeds een online weektaak, met daarop een heleboel oefenstof waar we die week mee in de groep aan het werk zijn. Dus, als je kind niet echt ziek is, maar toch thuis moet blijven, laat ze vooral oefenen op Classroom ( via MOO)
Blink
Deze week hebben de kinderen geleerd wat het verschil is tussen het weer en het klimaat. Laat uw kind maar eens hierover vertellen!
Pas als je snapt wat het klimaat nou eigenlijk is, snap je waarom klimaatverandering best heftig is. De volgende keer gaan we onderzoeken wat klimaatveranderingen voor dieren betekent. We leren ook welke klimaten er zijn. Nu hebben we al geleerd dat Nederland een gematigd zeeklimaat heeft.
Vreedzame school
We gaan deze week de kinderen het stappenplan aanleren om een conflict goed uit te leren praten. Dit bestaat uit de volgende stappen:
1. STOP! Eerst afkoelen, tel tot tien!
2. Zet de gele pet op ( figuurlijk). Zeg wat jij wil. Luister naar wat de ander wil.
3. Probeer een win-win oplossing te vinden
4. Geef elkaar een hand en voer de oplossing uit.
De leerkracht zal in het vervolg de kinderen vragen bij een conflict , of ze samen de stappen hierboven hebben doorlopen. Lukt dat zelf nog niet, dan zal de leerkracht hierbij hulp bieden.
Groep 5
Rekenen:
We zijn al flink aan het oefenen met sommen zoals 37+15=
De meeste kinderen hebben de stappen die je moet zetten om deze som te maken al goed in de gaten. Nu moeten we het tempo er in zien te krijgen, zodat de stappen vlotter gemaakt gaan worden. Dus veel oefenen. Binnenkort volgt een toetsje om te zien of de kinderen het rekentempo hebben verbetert ten opzichte van de instaptoets voor het optellen tot 100. Gaat dit goed, dan maken we de stap naar de minsommen tot 100.
Spelling:
We hebben het centwoord geleerd en weten nu wat een persoonsvorm en een onderwerp is en hoe je die kunt vinden in een zin. Hier gaan we de komende tijd flink mee oefenen.
Begrijpend lezen:
Deze week gaat de tekst over de vulkaanuitbarsting op Ijsland.

Groep 6
Rekenen:
Deze week zijn we alweer gestart met blok 7. Het doel was deelsommen maken met nullen en werken met een kalender. Verder gaan we aan de slag met staafgrafieken en lijngrafieken. De geldsommen komen weer terug. De kinderen gaan uitrekenen hoeveel iets ongeveer kost. Hierbij oefenwebsites, waarbij kinderen kunnen oefenen om de doelen te behalen.
Delen met nullen: https://www.rekenen-oefenen.nl/rekenen-groep-6/delen/delen/reken-met-0-vul-de-tabel-in
Lijngrafiek/staafgrafiek https://www.rekenen-oefenen.nl/rekenen-groep-6/grafieken/welke-cijferreeks-past-bij-de-grafiek https://www.rekenen-oefenen.nl/rekenen-groep-6/grafieken/tabel-lezen-drukst-minst-druk-en-verschil
Geldsommen https://www.rekenen-oefenen.nl/rekenen-groep-6/geld/rekenen-met-geld/geld-afronden/hoeveel-moet-je-betalen-1
De kinderen gaan naast de algemene doelen, ook aan de slag met individuele rekendoelen. Op classroom kun je de individuele rekendoelen vinden, zodat kinderen ook vanuit huis aan hun eigen doelen kunnen werken. Zo leren de kinderen zich bewust te zijn van de doelen en eigenaar te worden van hun eigen leerproces.
Spelling:
Deze week zijn we begonnen met blok 5. De kinderen leren verkleinwoorden opschrijven met -aatje, -ootje, -uutje en -nkje. Verder leren de kinderen het stoffelijk bijvoeglijk naamwoord herkennen. Veel kinderen vinden stam + t lastig. Op classroom kunnen ze een website vinden onder spelling, waarbij ze dit goed kunnen oefenen.
groep 7 en 8 maart

Nieuws uit groep 7/8

Blijven ontwikkelen
Als team en als leerkracht blijf je opzoek naar de perfecte situatie waar je de kinderen zo goed mogelijk op maat kan bedienen. Misschien heeft u al gehoord van uw kind dat we dit blok experimenteren met een instructierooster in plaats van een dagrooster? De meeste reacties en resultaten zijn veelbelovend!
Het gaat zo;
Ik deel de kinderen in op vaardigheden en tempo. Zo krijgen we per vak verschillende instructiegroepjes die veel kleiner zijn dan voorheen. Per instructiegroepje wordt er vervolgens een moment ingepland waar we in dat kleine groepje aan het lesdoel gaan werken. De rest van de klas werk aan allerlei inoefen en automatiseringstaken. Als die af zijn kunnen ze gaan onderzoeken en creëren. Volgens mij is er op deze manier meer aandacht voor iedereen en meer ruimte tot het benutten en ontwikkelen van talent.

We evalueren ons momenteel suf met elkaar om er voor te zorgen dat alles duidelijk is, lekker loopt, effectief en efficiënt blijft.
U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u een relatie van ons bent of omdat u zich heeft aangemeld voor de nieuwsbrief.
Uitschrijven
Een afbeelding van...