Afbeelding1
nieuwsbrief openbare basisschool Sprengenpark | september 2022
Image (34)

Betrokkenheid

Wat is het een feestje als je familie op school komt. En dan hebben we het niet over kijken naar een voorstelling of naar wat je als kind in de klas leert (wat ook leuk is)... Nee, we hebben over een opa die komt voorlezen in je klas, dat maakte Ties ontzettend trots! En over de vaders van Indrah en Jente in groep 3/4 die heel graag een ochtendje mee wilden draaien in de groep. Zij gingen de ingrediënten voor tosti's inventariseren, kopen en samen met de kinderen bakken. Oh ja, natuurlijk werden de broodjes met veel smaak gegeten als afsluiter.

Wat zijn we als school blij met dit soort initiatieven van familieleden. Een mooi voorbeeld van samenwerken en betrokkenheid!

Veel leesplezier!

Groet,
Susanne Vermeulen
Directeur OBS Sprengenpark


Image (33)

Thema 'Familie'

Het thema Familie is op dit moment volop in proces. Hierbij een geschreven doorkijkje met wat foto's hierboven:

Groep 1/2
Als je door de school loopt zie je veel verschillende hoeken die te maken hebben met het thema. In groep 1/2 is een fotostudio gebouwd. De kinderen spelen vanuit een rijk script waarin de rol van bijvoorbeeld de fotograaf heel divers is. Hij/zij maakt afspraken, noteert deze in de agenda, maakt foto's, bewerkt ze online, etc. Maar naast het spel wordt er in de hoek ook gewerkt aan bijvoorbeeld het rekendoel: Ik kan vertellen en laten zien wat breed, breder en breedst is. Super handige kennis die je als klant nodig hebt bij het uitkiezen van het juiste formaat fotolijstje!

Groep 2/3
Naast dat de kinderen uit deze groep ook leren in de hoeken van de buren (1/2) hebben ze zelf ook prachtige speel- en werkplekken. In de vorige nieuwsbrief stond al een afbeelding van de prachtige huishoek, dé plek waar het gezin samen komt! En wat nou zo interessant is.... de kinderen hebben inmiddels al heel veel gelabeld in die hoek. Voorwerpen hebben een kaartje waarop de kinderen de naam van het ding hebben opgeschreven! Dat is een klus want dat zijn pittige woorden waar je zelfs in groep 7 nog mee oefent, zoals 'het bureau'.... dat is een heus Frans leenwoord!

Groep 3/4
In groep 3/4 gaan ze met de familie regelmatig boodschappen doen in hun eigen super. De winkel staat bomvol eigen artikelen. De kinderen hebben onderzoek gedaan naar passende prijzen voor de artikelen en daarna de artikelen geprijsd! Dat is een staaltje vakmanschap in compagnie want dat vergde veel overleg en samenwerken. Nu alles staat kan er gespeeld worden maar ook flink gewerkt worden aan het rekenen met geld.

Groep 5/6
Groep 5/6 steekt hun neus in andermans zaken.... zo mogen zij vooral nieuwsgierig zijn naar 'wereldse kinderen'. En natuurlijk begin je dan eerst in je eigen groep want de kinderen vertelden ook over hun eigen afkomst. Dat zorgde voor prachtige voorwerpen in de themahoek. Op de foto staat prachtig houtsnijwerk uit het voormalig Indië om te bewonderen, afkomstig van een oma van één van de kinderen.

Groep 7/8
In groep 7/8 buigen ze zich over familietradities en duiken hiermee vooral de geschiedenis in want ergens zijn die tradities ontstaan. Met deze wetenschap begrijpt iedereen die niet in groep 7/8 zit meteen waarom daar een kerstboom in de themahoek staat... in oktober! Maar hoe zit het eigenlijk met het in stand houden van tradities in deze tijd? De huishoudens moeten flink betalen voor gas en elektra....dat drukt op de financiën. Interessant om over te debatteren.

Agenda: Komt u ook kijken?
Afsluiting thema Familie donderdag 20 oktober van 13.30 uur - 14.00 uur.
734D0E1F-B196-4D0D-810E-03162A4418A6

Schoolfruit

OBS Sprengenpark stimuleert het eten van groente en fruit. Door het meedoen aan EU-Schoolfruit zetten wij ons in om het eten van groente en fruit op school onder de aandacht te brengen bij leerlingen en ouders. Hierdoor wordt de kans op een structurele inbedding vergroot. Wilt u als ouder EU-schoolfruit volgen dan kunt u zich abonneren op een ouder nieuwsbrief via deze link.

Werkgroep
Omdat de groente en het fruit vers wordt geleverd is er een mooie klus ontstaan voor een groep kinderen om het fruit te verdelen. Daar houden wij wel van, een werkgroep fruit die vooral met berekenen bezig is!

Smaaklessen
In groep 1/2 gaf juf Karin een smaakles groente en fruit: voelen, proeven en ruiken.
De groep heeft geleerd dat een kiwi vochtig is, pitjes heeft die je kunt eten en dat je kiwi met je tong in je mond plat kunt drukken. De schil van appel en peer zit vol vitaminen. Ook moet je daar met je tanden een stukje afhappen en erop kauwen. Alle kinderen waren het erover eens: fruit en groente eten is heel gezond. Dat weten de kinderen zelfs zo goed dat de juf tijdens de lunch te horen kreeg dat haar boterham met chocoladepasta echt niet gezond was!

IMG_9178

Herfstlaboratorium onder de trap?

En dan opeens wordt er op school een nieuw plekje ontdekt. Onder de trap stonden jarenlang spullen opgeslagen. Maar nu niet meer, nu is het een werkplek geworden. Uit het zicht van de leerkracht dus dat betekent wel dat een kind in de buitenste ring van nabijheid kan en mag werken. Dat is knap want dan kunnen ze al behoorlijk wat verantwoording dragen én zo lekker aan de slag met hun nieuwsgierigheid! Nu maar hopen dat de dennenappels en eikeltjes niet in rook opgaan in het lab.peacock-gd86792390_1280

Inspectiebezoek 20 september

Op dinsdag 20 september ontvingen wij de inspectie van onderwijs op school. Het moment om te laten zien dat wij werken langs de gestelde norm. Dit is dan ook geslaagd en we hebben alle standaarden op voldoende staan.

De inspectie zag lessen waarin we differentiëren en dat was de oorspronkelijke opdracht. Dit ziet de inspectie tijdens de lessen maar ze zien dit ook terug in een rijke leeromgeving. Deze zorgt voor diversiteit in aanbod voor de kinderen.

De plannen van de school worden toegejuicht, de inspectie ziet ernaar uit om ons nog eens te kunnen ontmoeten maar dan tijdens een thema-onderzoek. Want onze school kan andere scholen ook veel brengen zoals een mooie ambitie en uitvoering ten aanzien van burgerschap en procesgericht werken. Dus we gaan door met alles wat we doen en zetten hoog in!
5696E135-B927-470B-9351-C710CA7EB166

De Vreedzame School

We starten we met blok 2: We lossen conflicten zelf op! We stimuleren kinderen hun conflicten voor zover mogelijk zelfstandig op te lossen aan de hand van een vast stappenplan. Soms hebben we ook een mediator nodig. Maar wat is een mediator bij ons op school? Nieuwsgierig? Klik hier om verder te lezen via de website.
U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u een relatie van ons bent of omdat u zich heeft aangemeld voor de nieuwsbrief.
Uitschrijven
Een afbeelding van...