sprengenpark
nieuwsbrief openbare basisschool Sprengenpark | 19 mei 2021

Jarige kinderen

Mei
Naam
Groep
25 Yuna: 6 jaar 2
25 Jurre: 6 jaar 2
26 Keano: 6 jaar 2
31 Bram: 11 jaar 7
Juni
1 Sevda: 12 jaar 7
2 Joris: 11 jaar 6
6 Rafaël: 10 jaar 6
6 Dylano: 12 jaar 7
6 Mees: 10 jaar 6

Gefeliciteerd!

sunflower-2495159_640

Even bijpraten:
Nieuwsgierig, betrokken en verbonden!

Nieuwsgierig
Tijdens de laatste studiedag zijn we als team aan de slag gegaan met onze schoolvisie. Samen hebben we ons onderwijs, keuzes en dromen eens flink onder de loep genomen. We hebben gekozen voor de kernwaarden: nieuwsgierig, betrokken en verbonden. Deze woorden moeten verder nog lading krijgen. We denken na over wat er onder komt te hangen. Dit doen we met
elkaar maar zeker ook met de kinderen en met u als ouder.
Want we zijn nieuwsgierig naar ieders idee bij deze kernwaarden: Wat betekent nieuwsgierigheid voor uw kind op school? Wanneer voelt u zich betrokken bij school? Wat hebben we allemaal nodig om ons verbonden te voelen met elkaar.

Betrokkenheid
Binnenkort krijgen een aantal ouders per groep een uitnodiging om met ons te praten over de kernwaarden tijdens een Denktank. Weet u nu al dat u graag mee wilt denken dan mag u zeker een mailtje sturen naar fzwerver@leerplein055.nl .


Verbonden
Afgelopen maandag kregen we weer voor het eerst een gastles. Omdat we nog steeds heel zorgvuldig omgaan met de maatregelen mocht elke klas een half uurtje in de hal kennis maken met 2 imkers. Er konden allerlei vragen gesteld worden en er viel ook wat te zien, en dat allemaal op afstand van elkaar, maar dichtbij genoeg om kennis te maken met 'de bij'. De imkers waren onder de indruk van de goede vragen en de aanwezige kennis van al onze kinderen!


Groet,
Susanne Zwerver
Directeur OBS Sprengenpark
Image (1)

Nieuws uit groep 0/1 en 1/2

Afgelopen maandag zoemde het op school rond: in groep 1/2 werden allemaal bijen geknutseld en groep 0/1 keek naar een aflevering van Huisje Boompje Beestje over bijen. Oorzaak? Het bezoek van twee echte imkers die vertelden over het houden van bijen in een bijenkorf of in een bijenkast. Ook mochten iedereen proeven van honing van een van de imkers. Met de komst van de imkers is gelijk een start gemaakt met het nieuwe schoolbrede thema: ‘Een groene wereld’

Nieuws vanuit groep 0/1
‘Verboden voor kinderen’
Dit bord hing dinsdag op de deur van de klas. Dan maar in de hal beginnen. Nadat iedereen de jas opgehangen had, hebben we een oplossing gezocht. Juf Karin is geen kind, dus die mocht naar binnen om de sleutel van de BSO op te halen. Via de BSO konden we gelukkig wel naar binnen. Daar hingen nog meer borden met verboden zaken. Het bleek allemaal te maken hebben met het boek ‘Boer Boris gaat naar de markt’. Met dit boek gaan we de komende tijd aan de slag. In de klas is al een start gemaakt met het maken van een marktkraam. Overal staan manden met groente en fruit. Op de manden staan cijfers en stippen. Veel tellen dus, want een marktkoopman/vrouw houdt van een nette kraam!

Waarschijnlijk volgen nog wel meer kramen. En daar hebben we uw hulp bij nodig. Als u de mogelijkheid heeft, loop dan met uw kind over de markt. De belangrijkste vragen daarbij zijn: wat wordt er allemaal verkocht en hoe zie je wat iets kost? Echte ervaringen zijn belangrijk om goed na te kunnen spelen in de klas en helaas kunnen we nog niet met z’n allen op stap.

Via het boek van Boer Boris komen we op de termen oogsten en zaaien. We gaan dan ook zelf zaaien. En om zaadjes goed te laten groeien heb je naast water ook goede grond nodig. En daar zorgen de bodemdieren voor. Komende weken zal er in de klas ook een ‘groene hoek’ ontstaan om het uiterlijk en nut van deze diertjes te onderzoeken!

Nieuws vanuit groep 1/ 2
Wat weten we al veel van bijen! Niet alleen door de imkers op school, maar ook door het boek van Indrah. We hebben geleerd over de bijenkast en de ramen, waarin de bijen kleine kamertjes maken, waarin de eitjes uit kunnen komen en waarin honing wordt gestopt. We weten dat een bijen boer een imker wordt genoemd en we hebben gezien hoe deze zich beschermt, zodat bijen hem of haar niet kunnen steken. We kennen al een liedje over bijen en hebben bijen getekend. We weten inmiddels ook al veel over wespen. Die zijn veel minder vriendelijk hoor! De kinderen hebben al tekeningen gemaakt over wespen. Op de tekeningen kun je zien hoe de koningin eitjes legt, hoe de jonge koninginnen dansen voor de mannetjes om bevrucht te worden en hoe de wespen kunnen steken. We gaan over nog veel meer kleine dieren leren. Daarvoor hebben we “Het grote kriebelbeestjesboek.”
Inmiddels weten we ook hoe belangrijk kriebelbeestjes, vooral bijen, zijn voor bloemen en planten en hoe belangrijk de bloemen en planten zijn voor de beestjes. We zijn aan het zaaien en hebben nog twee dozen met zaad, om een bloemenmeisje aan te leggen. We hebben ook al insectenhotels gekregen en een grote zak met wc-rolletjes om plantjes in te zaaien of om mee te knutselen.
Op het raam hebben we nu een overzicht waarop we kunnen opzoeken hoe de vogels die we zien op het plein heten en zelfs welk geluid ze maken! Met veel dank aan Keano.

Natuurlijk zijn we ook nog bezig met letters, schrijven en lezen. De kinderen van groep 2 gaan steeds meer woorden schrijven en de kinderen van groep 1 schrijven nu overal zelf hun naam op.
Met rekenen hebben we leren turven en zijn we bezig met precies genoeg, een te veel en een te weinig. Een paar kinderen maken op de kralenplank opdrachten, waarbij ze een code moeten kraken. Dat is super moeilijk en knap dat ze het kunnen!

Goed nieuws voor de kinderen die graag al zelf een echt leesboekje willen lezen. De bibliotheek gaat weer open. Hoera!
Image

Nieuws uit groep 3/4

Wat een betrokkenheid zie ik al voor ons nieuwe thema!!!
De kinderen hebben al allemaal materialen meegenomen om samen een groener schoolplein te kunnen maken. Zaadjes, insectenhotels, bamboestokken , dennenappels en nog veel meer.
Stan heeft samen met zijn vader een hele mooie plantenbak gemaakt en die staat nu in de klas ( zie foto). Stan en papa onwijs bedankt!! Van Kaya hadden we voor de meivakantie al een paar plantjes gekregen en in de vakantie heeft ze die goed verzorgd zodat ze nu al groot genoeg zijn om in de plantenbak gezet te worden.
De kinderen hebben ook zelf zaadjes meegenomen en ook al geplant. We zijn erg benieuwd wat er allemaal op gaat komen.

Wat doen we verder in groep 3 en 4?
Groep 4
Rekenen:
We kijken welk getal dicht bij een ander getal ligt, we leren de goede maten aangeven. Wat is een meter, een cm een kilometer, een liter, een gram enz. Ook komt het klokkijken aan bod, 15,20 30 en 60 minuten.
Taal:
Hier werken we aan het thema gek. We leren verschillende nieuwe woorden die met het thema te maken hebben.
Spelling:
We herhalen alle al aan bod gekomen categorieën en zorgen dat we ze goed kunnen schrijven.
Groep 3
Rekenen:
We kunnen: de getallen tot en met 50 op de goede plek op de getallenlijn zetten, + en – sommen maken tot en met 20, bijna dubbelsommen uitrekenen.
Taal:
Het thema piraten is bijna klaar en dan gaan we door met het thema Kunst.
Spelling:
We leren het zing woord ( we schrijven de ng) en het lucht woord, na een korte klank komt altijd de ch van lucht behalve bij hij ligt ,hij legt ,hij zegt.

Met de Vreedzame School zijn we bezig over gevoelens, we hebben hart voor elkaar.
Hoe kun je iemand helpen als je ziet dat hij /zij boos, bang, verdrietig enz. is. De kinderen kunnen dat al heel erg goed.
thumbnail_Image

Nieuws uit groep 5/6


Op maandag 17 mei hebben we twee imkers op bezoek gehad en die hebben de kinderen veel geleerd; in de ochtend wisten maar een paar leerlingen te vertellen wat een imker was. Aan het eind van de ochtend wist iedereen het en we zijn een stuk wijzer geworden waarom bijtjes zo belangrijk zijn! Vraag er maar eens naar bij uw kind!
Leuk nieuws!
  • Er hebben al aardig wat kinderen en ouders enthousiast meegedacht over het groene schoolplein en wat er voor nodig is om meer diertjes aan te trekken! Er zijn al diverse spullen meegenomen; vogelpindakaas, zaadjes voor de vogels, insectenkastje, potjes, bloembolletjes, moestuintjes van Albert Heijn, dennenappels om insectenhotels mee te maken. Geweldig! Het zou heel fijn zijn als er nog wat potgrond meegenomen kan worden, zodat we nog meer kunnen gaan zaaien ( opkweken) en zo aan de voorwaarde voor het krijgen van diertjes op school kunnen gaan werken.
  • De bibliotheek mag weer open aan het einde van deze week volgens het journaal. Heerlijk boeken uitzoeken, wegdromen in een mooi verhaal en kilometers met het lezen maken, ook thuis! Wie weet wel informatieboeken over vogels en insecten...


football-1019776_640 (2)

Nieuws uit groep 7/8

Vreedzaam voetballen
‘Wat heb je met mijn zoon gedaan, hij is helemaal rood!’ Klonk het even na tweeën vandaag. Een beetje suf nieuws voor een nieuwsflits misschien, maar het bracht zo'n goed gevoel deze middag. We zijn zoals u weet dit jaar met de Vreedzame School bezig, waar we leren om fijn met elkaar om te gaan. Vanmiddag wilde ik even met ze uitrazen, na een ochtend vol intensief werken. Toen ik de klas bezig zag met voetballen werd ik heel gelukkig. ‘Gaat het?, ‘jullie mogen een extra speler!’ ‘Ik denk dat die uit was, oké!’ We hebben daarna het hele uur door gevoetbald. Veel fanatisme, zorgzaamheid, teamspirit en bovenal heel veel lol.

Afscheidsproject
De laatste 8 schoolweken zijn aangebroken. We richten ons met de klas op een muzikaal eindproject. Er was geen animo voor een musical dit jaar. Gelukkig hebben we een alternatief bedacht waar iedereen erg enthousiast van werd. We gaan een livestream voor de ouders verzorgen waarin we 5 popsongs gaan spelen, zingen en dansen. Toch een gaaf muzikaal project om het saamhorigheidsgevoel, wat bij een afscheid hoort, aan te sterken.
U hoort nog van ons
U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u een relatie van ons bent of omdat u zich heeft aangemeld voor de nieuwsbrief.
Uitschrijven
Een afbeelding van...