sprengenpark
nieuwsbrief openbare basisschool Sprengenpark | 7 april 2021

Jarige kinderen

April
Naam
Groep
11 Casper: 11 jaar 7

Gefeliciteerd!

thumbnail_Image

Even bijpraten

April doet wat hij wil
Buiten gaat de muts op, de muts af, de zonnebril op, de zonnebril af. Wij passen ons continu aan op de grillen van de natuur. Bovenstaande foto's maakte ik binnen 2 minuten op 2e paasdag, een passend bewijs van de sterke wil van april!


Aan de slag met de verschillen
Afgelopen februari/maart hebben we de Cito-toetsen afgenomen. En net zoals de seizoenen herhalen we de cyclus die ons zicht geeft op de ontwikkeling (Zicht op ontwikkeling OP2) van onze leerlingen. We analyseren de opbrengsten en ons handelen om te weten waar de leerling staat in zijn of haar ontwikkeling en ook hoe de leerlingen er als groep voor staan.

Omdenken
Om de juiste dingen te doen kijken wij samen kritisch naar de opbrengsten. Op deze manier maken wij 'foto's' van de situatie om zo goed mogelijk aan te sluiten op de behoeften van onze kinderen. Successen bouwen we verder uit en problemen pakken we aan. Kent u het fenomeen OMDENKEN? Je maakt van elk probleem een mogelijkheid. Om ons zelf te trainen in het omdenken speelden wij Het Kaartspel OMDENKEN.
Wist u dat er een website is waar elke dag een 'omdenker' gepubliceerd wordt?
Homepage - Omdenken

Groet Susanne Zwerver
directeur OBS Sprengenpark
4 keer gratis meetrainen

4 keer gratis voetbaltraining bij WSV!


Lijkt het jou leuk om bij WSV te komen voetballen? Dan is dit wat voor jou!
Alle jongens en meiden van 4 t/m 18 jaar mogen bij WSV 4 keer gratis en vrijblijvend meetrainen. Zo kan je kijken of voetbal wat voor je is en of je het leuk vindt om bij WSV te komen spelen. Ben je een meisje dan kan je zelf kiezen of je in één van onze meidenteams mee wil doen of gemixt wil spelen. WSV is een club voor iedereen en voor elk niveau. Er is oog en aandacht voor iedereen en we werken met z’n allen hard aan een veilig en plezierig sportklimaat.
Ben je na die 4 keer enthousiast dan kan je je inschrijven en word je echt lid van WSV. Na je inschrijving krijg je dan een welkomstmail en een mooie tegoedbon van 100% Football.
Heb jij interesse om 4 keer gratis mee te komen trainen of heb je een vraag? Klik op de link onderaan en vul het contactformulier in. Binnen 24 uur heb je een reactie terug en binnen een week kan je al bij WSV op het veld staan.
Hopelijk zien we je snel op de velden van WSV!

https://voetbal.wsvapeldoorn.nl/4-keer-gratis-mee-trainen/
thumbnail_Image (5)

Nieuws uit groep 0/1 en 1/2

Beste ouders en kinderen,
Wat zijn onze piraten toch ontzettend hard aan het werk! We hebben van alles en nog wat gedaan maar waar we vooral trots op zijn is dat we nu helemaal weten hoe we een conflict kunnen oplossen! Namelijk met een vast stappenplannetje bij praatmaat of het bord in de klas:
  1. Stop hou op met...
  2. Wordt rustig (we hebben zelfs een plekje om rustig te worden in de klas!)
  3. Bedenk een oplossing. (een oplossing die voor beide partijen goed voelt)
  4. Maak het goed.
Natuurlijk vierden onze piraten ook Pasen. Zo hebben we mandjes gevouwen, eieren geschilderd en eitjes gezocht. Het was een erg gezellige dag!

Groep 0/1
Vorige week hebben we het piratenthema op een zijspoor gezet en hebben we gezongen over de lente en geknutseld over Pasen. Deze week zijn we weer volop bezig in het thema piraten. De huishoek is omgetoverd tot een piratenschip. We hebben geleerd dat iedereen op een schip een eigen taak heeft: de kok kookt het eten, de matroos schrobt het dek en doet de was, de kapitein zoekt op de schatkaart naar schatten. In ons piratenschip is daarom een keuken, een wasruimte en een werkplek voor de kapitein.
We krijgen rare post in flessen, er staat geen naam op, alleen een letter. Dan is het wel heel belangrijk dat je weet wat de eerste letter van jouw naam is. En de eerste klank kun je natuurlijk bij alle woorden ontdekken. Komende week gaan we heel hard oefenen met wat je vooraan hoort bij een woord. Sommige kinderen proberen al een heel woord in stukjes te hakken en ontdekken zo wat je in het midden en aan het einde hoort!
We gaan ook verder met goed leren tellen. Sommige kinderen oefenen met de telrij opzeggen, andere kinderen oefenen met verder tellen en weer andere kinderen oefenen met het zien van het aantal ogen dat ze met de dobbelsteen gooien.
Om het tellen goed te leren, speel ik vaak een spelletje met één of twee dobbelstenen. De kinderen vinden dit erg leuk en pakken steeds vaker zelf een spelletje uit de kast.
Wilt u thuis ook een spelletje spelen met uw kind? Graag. Er zijn veel spelletjes te downloaden en het enige wat u nodig heeft zijn de dobbelstenen. Kom gerust even langs voor tips!
Naast een piratenschip in de speelhoek, hebben we ook een piratenschip van lego in de klas. Met echte zeilen. Hoe komt die vooruit? Dat gaan we volgende week ontdekken in de ontdekhoek.

Groep 1/2
Piraten wonen graag op onbewoonde eilanden, waar ze schatten begraven en routes lopen. Op die onbewoonde eilanden staan ook vulkanen. Dat is natuurlijk heel interessant. We hebben de vulkaan op Hawaii bekeken. Misschien dat piraat Lou die in het echt gaat bekijken. Op IJsland barstte er onlangs een vulkaan uit. Daar zijn filmbeelden van en die hebben we ook bekeken. Daarna leerden we een vulkaan-dans.
Ons eigen onbewoonde eiland is ook klaar en we kunnen er mee spelen!
In de huishoek worden ook onbewoonde eilanden gebouwd. We kunnen daarna met het echte piratenschip naar het eiland toe varen.
Op het moment zijn we ontzettend hard aan het oefenen met hakken en plakken van woorden. Dat betekent dat we het woordje pen hakken in de klanken p-e-n of dat we losse klanken b-oo- t plakken tot het woordje boot! Soms is dat best lastig maar omdat we veel oefenen worden we er steeds beter in en ook met Archie (onze piraten papegaai) kunnen we goed oefenen. Die hakt soms woorden en dan snapt de kapitein er niks van. Wij helpen de kapitein door de klanken tot een woord te plakken!
Meester Julian geeft ook les de afgelopen keren was dat met gouden muntstukken! Wij mochten de stukken eerlijk verdelen of splitsen (oneerlijk verdelen) dat vonden we erg leuk! We zijn druk bezig met staafgrafieken. De kinderen leerden een dobbelstenen spel, waarbij je de punten bijhoudt op een staafgrafiek. Wat kun je dan goed zien wie iets voor staat, of wie iets achter.
Helaas hebben we afscheid moeten nemen van onze piraat Devino. Hij is naar een andere school gegaan en we wensen hem daar ontzettend veel plezier toe! Natuurlijk gaan we hem missen maar vrienden dat blijf je voor altijd! Het was een gezellig afscheidsfeestje!

thumbnail_Image (1)

Nieuws uit groep 3/4

Ik hoop dat jullie allemaal fijne Paasdagen gehad hebben.
De donderdag voor Pasen hebben we samen allemaal leerspelletjes binnen en buiten gedaan.
Rekenen was buiten, groep 3 moest eieren zoeken met sommen t/m 10 en groep 4 moest de eieren zoeken waar de tafelsommen op staan. Wat een betrokkenheid!
Na de pauze hebben we de groepen gemengd en moesten ze samen een paas/lente raadsel oplossen door allemaal verschillende opdrachten te doen. Bij elk goed opgeloste raadsel kregen ze een letter en als ze alle letters hadden konden ze het woord gaan puzzelen. Uiteindelijk moest het woord lente tevoorschijn komen. Je merkt echt dat de groepen heel goed samen kunnen werken, dat was fijn om te zien!!

De komende periode gaan we weer verder waar we gebleven zijn.
Groep 3 leert met alle letters steeds moeilijkere woorden lezen. Met spelling leren ze het hakwoord en het zingwoord. Ook besteden we veel aandacht aan de ei plaat en de au plaat. Hierop staan de woorden die met de ei of au geschreven moeten worden. Staat het woord er niet op …dan schrijf je het met de ij of ou. Er hoort bij elke kaart ook een versje, vraagt u de kinderen er maar eens naar, ze kennen het al best goed.
Met rekenen gaan we door met het springen op een getallenlijn met sprongen van 10 en hupjes van 1. Optellen en aftrekken t/m 20
De tweelingsommen en verliefde harten blijven ook erg belangrijk.

Groep 4 gaat binnenkort met een nieuw taalthema beginnen, we ronden “Slapen” af en gaan verder met het thema “Gek”.
Met rekenen gaan we echt aan de slag met het leren van de tafels, die van 2,5 en 10 zijn al geweest en nu komen de tafels van 4,6,7,8,9 voorzichtig aan de beurt. We leren handig rekenen met de tafels. Als ik weet dat 2x 7 14 is dan weet ik ook dat ik bij 3 x 7 er nog 7 bij op moet tellen.
Wilt u thuis ook eens oefenen met de tafels?
Ook gaan we de tijden van analoge en digitale klokken met elkaar vergelijken en blijven de erbij en eraf sommen tot 100 op het programma staan.
Bij spelling zijn we aan het herhalen van alle tot nu toe aangeboden categorieën

Bij de Vreedzame School gaan we ons verder buigen over de 3 petjes, het verschil tussen plagen/pesten en conflicten zelf leren oplossen. De kinderen (maar ik ook) kijken altijd erg uit naar deze lessen en ik merk dat ze erg betrokken zijn en ook echt proberen toe te passen wat we al geleerd hebben, top!thumbnail_Image (6)

Nieuws uit groep 5/6

Vreedzame school
Blok 2 is zo goed als afgerond. In de aankomende lessen gaan we vooral leren luisteren naar anderen, vragen stellen aan anderen, je mening goed onder woorden kunnen brengen en opbouwen met argumenten. We gaan leren om ons te verplaatsen in het gezichtspunt van een ander en we gaan proberen verschillen in meningen te overbruggen en wie weet zijn we wel bereid om van mening te veranderen. Soms heb je bij stemmingen dat de meerderheid van de kinderen iets wil en een minderheid wil iets anders. Dan gaan we voor democratie. Dat betekent dat je je er dan moet bij neerleggen en moet accepteren dat een grote groep iets anders wil dan jij. Maar ook de grote groep moet leren de mening van de minderheidsgroep serieus te nemen. We gaan het hebben over groepsdruk en hoe je dat kunt weerstaan, we gaan groepsvergaderingen houden en leren om op een goede manier online met elkaar te communiceren.

Blink klimaatkenners
De afgelopen week hebben de kinderen onderzocht wat de klimaatverandering met dieren doet. Kinderen hebben in groepjes gewerkt tijdens de onderzoeksles. Het was best vervelend om te merken dat sommige dieren al uitgestorven zijn door de klimaatverandering en andere dieren flink bedreigd worden. In groepjes hebben de kinderen informatie over het leefgebied van verschillende dieren opgezocht en ook waarom deze dieren nou precies worden bedreigd. We zijn weer een stuk wijzer geworden!

Groep 5:
Rekenen
Groep 5 heeft de afsluitende toets van het optellen tot 100 gemaakt. Vooral bij sommen als 37+15= zal er nog flink geoefend moeten blijven worden om het tempo te verhogen.
Ondertussen zijn we begonnen met minsommen tot 100. Ook dit gaan we in opbouw van moeilijkheid aanbieden, zodat de kinderen leren een rekenstrategie toe te passen, die bij nog lastigere sommen erg belangrijk wordt.
Spelling
We hebben de persoonsvorm en het onderwerp nog een paar keer herhaald. Vooral het onderwerp vindt groep 5 nog lastig om in een zin te vinden. Dit blijft voorlopig een aandachtspunt. Verder hebben een nieuwe regel geleerd: de komma s meervoud, zoals bij radio's, menu's, enz.
Ook zijn we bezig met werkwoorden, om die in de tegenwoordige en in de verleden tijd te gebruiken.( bijv. Wij schrijven- wij schreven).

Groep 6:
Rekenen
We zijn weer aan het einde gekomen van blok 7. Binnenkort starten we met blok 8. We gaan cijferend optellen en we gaan handig rekenen met geld. Hierbij oefenwebsites, waarbij kinderen kunnen oefenen om de doelen te behalen.
Cijferend optellen
https://www.rekenen-oefenen.nl/rekenen-groep-6/cijferen/erbijsommen/erbijsommen-tot-1000
Geldsommen
https://www.rekenen-oefenen.nl/rekenen-groep-6/geld/betalen/betaal-handig-met-bedragen-tot-e-100
De kinderen gaan naast de algemene doelen, ook aan de slag met individuele rekendoelen. Op classroom kun je de individuele rekendoelen vinden, zodat kinderen ook vanuit huis aan hun eigen doelen kunnen werken. Zo leren de kinderen zich bewust te zijn van de doelen en eigenaar te worden van hun eigen leerproces. Op classroom kunnen kinderen aangeven dat ze zich willen testen of aangeven dat ze extra hulp nodig hebben met een individuele rekendoel.

Spelling
We zijn druk bezig met het oefenen van de persoonsvorm en stoffelijk bijvoeglijk naamwoord. Hierbij een website waar de kinderen de persoonsvorm kunnen oefenen:
https://www.taal-oefenen.nl/taal-groep-6/zinsontleding/persoonsvorm/klik-de-persoonsvorm-aan/klik-de-persoonsvorm-aan-2

8 6 ap

Nieuws uit groep 7/8

Verkeersexamen
Afgelopen week is het theoretisch verkeersexamen afgenomen. 80% van de klas is geslaagd. Drie kinderen hadden net 1 vraag te veel fout. Zij oefenen nog even hard door en kunnen over 3 weken herkansen. Hopelijk blijven de kinderen ze hun hele puberteit onthouden...

Wereldse problemen
Tijdens dit nieuwe thema behandelen we wereldse problemen. Denk aan klimaat en politiek. Op onze website kun je een verslagje lezen over de les van juf Christine. Hier hebben de kinderen zelf een zuiveringsinstallatie gebouwd.

Fotografie
De aankomende weken starten we een nieuw blok met taal; Flits! Hierin staat fotografie centraal. Welke foto heeft nieuwswaarde? Zou je zelf passende onderschriften kunnen bedenken? Misschien hebben we wel een talentvolle fotograaf in ons midden!
U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u een relatie van ons bent of omdat u zich heeft aangemeld voor de nieuwsbrief.
Uitschrijven
Een afbeelding van...