sprengenpark
nieuwsbrief openbare basisschool Sprengenpark | 21 april 2021

Jarige kinderen


Naam
Groep
april
22 Semi: 8 jaar 4
23 Melle: 11 jaar 7
mei
3 Lauren: 11 jaar 7
4 Lou: 6 jaar 2
9 Boet: 12 jaar 8

Gefeliciteerd!

earth-159123_640

Even bijpraten

Een groene(re) wereld begint bij onszelf.
Duurzaamheid en vergroening zijn terugkerende maatschappelijke thema's; samen werken aan een gezond klimaat. Ook onze school maakt hierin stappen die ik graag onder de aandacht breng in deze nieuwsbrief.

Groen schoolplein
Wat is er vorig jaar toch een gaaf schoolpleinontwerp tot stand gekomen. En het plein zal dit kalenderjaar gerealiseerd worden. Klimmen en klauteren, diertjes zoeken en nog meer diversiteit in onze buitenlessen, wij kijken hier enorm naar uit! Nu wachten we braaf op het nieuwe schoolplein. Maar braaf wachten, duurt zo lang! Na de meivakantie starten we met het thema 'Een groene wereld'. En in plaats van samen afsluiten gaan we samen starten met een onderzoeksvraag, deze heeft betrekking op het nieuwe schoolplein.

Hoe kunnen wij ervoor zorgen dat er meer vogeltjes en kleine diertjes op ons schoolplein kunnen (over)leven?
Alle groepen gaan op onderzoek uit. Vervolgens maken we een plan die we samen kunnen uitvoeren. Wat zou het leuk zijn om binnenkort nog meer vogels te zien vliegen en badderen, vlinders te zien fladderen en drinken, etc.....
De vliegende vogels boven onze school hebben vanaf deze week ook een ander uitzicht.
De school krijgt zonnepanelen. Deze groene energie voorziening draagt ook duurzaam bij aan onze groene ambitie!

Moestuintjes
Heeft u nou ook groene ambities? Met de moestuintjes van onze grootste schoolsponsor kunt u lekker met de kinderen aan de slag. IVN helpt je om meer uit je moestuin te halen. Met tips en handige downloads. Of doe mee aan een (online) moestuincursus om jouw moestuin tot een succes te maken.
https://www.ivn.nl/natuuracademie/nieuws/ivn-helpt-startende-moestuinders

Met vriendelijke groet,
Susanne Zwerver
Directeur OBS Sprengenpark
calender-2389150_960_720

Vrije dagen april en mei

Maandag 26 april Studiedag
Programma:
9.00 - 12.00 uur scholingstraject Vreedzame School (onder begeleiding van een trainer)
12.30 - 16.00 uur teambijeenkomst Visie op onderwijs


Dinsdag 27 april Koningsdag

Maandag 3 mei t/m vrijdag 14 mei Meivakantie
koningsspelen-

Vrijdag 23 april Koningsspelen 2021

Samen bewegen daar draait het om! Wanneer er geen ouders kunnen helpen krijg je een ander programma dan normaal. Geen probleem want Accres heeft gezorgd voor een leuk programma voor groep 3 t/m 6 en ook één voor groep 7/8. Juf Emilie is ook druk geweest met een programma voor groep 1/2.


Het zou leuk zijn als uw kind die dag rood/wit/blauw of oranje is gekleed.

Deze dag krijgen de kinderen een extra stuk fruit en is er wat lekkers geregeld door de OR. Zou u uw kind alsnog een tussendoortje mee willen geven en een lunch?
hart voor elkaar

Vreedzame School

Afgesloten blok 2: Wij lossen conflicten samen op
Blok 2 is afgesloten. We hebben geleerd om met elkaar conflicten op te lossen en maken gebruik van het stappenplan. Hier heeft u regelmatig wat over kunnen lezen in het groepsnieuws. We kunnen trots zijn op de inzet van iedereen op school bij het groeien in deze manier van oplossen. Van de jongsten tot onze oudsten zien wij dat ze hun best doen om naar elkaar te luisteren en zelf te vertellen en vanuit daar naar een win-win oplossing proberen te komen.


Starten blok 4: We hebben hart voor elkaar
Van blok 2 naar 4? Dit heeft te maken met de voorwaarden om dieper te leren. Blok 4 gaat over gevoelens herkennen bij jezelf en de ander. Als dit lukt kan je rekening houden met jezelf en de ander. In blok 3 hebben we oor voor elkaar, dat betekent dat we inzoomen op het goed luisteren en verplaatsen in elkaar. Omdat dit ons eerste implementatiejaar is, vinden we het belangrijk om eerst gevoelens te kunnen herkennen. We verwachten dat er in blok 3 dan met meer aandacht naar elkaar geluisterd kan worden.

Filmpje Vreedzame School op Sprengenpark
De werkgroep is bezig om het script te schrijven voor een filmpje waarin we u als ouders meenemen in de Vreedzame School. We worden daarbij ondersteund door de afdeling communicatie van Leerplein055. Aan de hand van het schrijven en het opnemen van dit filmpje komt er een stappenplan zodat alle scholen van Leerplein055 mooie en duidelijke filmpjes kunnen maken van hun onderwijs. Zo helpen wij ook onze collega-scholen met iets waar wij ons verder in ontwikkelen, win-win!PHOTO-2021-04-20-14-32-49

BSO Sprengenpark weer open!

Hoera, de buitenschoolse opvang mag weer open voor alle kinderen! Fijn dat jullie er allemaal weer zijn, we gaan er weer gezellige middagen van maken!
Groet juf Patricia

accres meivakantie
1 2 buitenlesdag

Nieuws uit groep 0/1 en 1/2

Inmiddels zijn de 100 bollen die in december de grond ingingen opgekomen en staan er hele randen met vrolijke bloemen op het plein. Dat komt goed uit, want deze week werken we met de vreedzame school aan het gevoel: blij. De gevoelens verdrietig, bang en boos komen later nog voorbij. De kinderen leren de gevoelens herkennen bij zichzelf en elkaar en leren ook wat je dan het beste kunt doen, zelf, maar ook om een ander erbij te helpen.
We zijn natuurlijk ook nog steeds bezig met het piraten-thema. Er wordt geknutseld en gespeeld. Met taal en rekenen doen we piratenoefeningen en piraten werk.
We hebben alweer een afscheid achter de rug. Veda en Lou zijn vertrokken naar Hawaï. We wensen ze heel veel geluk in hun nieuwe land en hopen snel iets van hen te horen. We zijn natuurlijk stik nieuwsgierig naar hoe het daar is.
Inmiddels kruipt de datum 9 mei steeds dichterbij. De kinderen zijn nu dus ook bezig met geheimen. We hopen dat de moeders niet te nieuwsgierig zijn als de kinderen met hun geheim thuis komen en dat pappa’s en opa’s en oma’s even helpen met verstoppen en aangeven wanneer het moederdag is, want dat is dit jaar wel heel ingewikkeld.

Zijn er nog rapporten thuis? Dan is het fijn als ze voor de vakantie worden ingeleverd. Na de vakantie starten we met het vullen van het nieuwe Portfolio.

Nog even een kleine herinnering. De i.v.m. Corona ingestelde regel dat kinderen geen speelgoed mee mogen nemen van huis, is nog steeds niet ingetrokken. Het duurt nu al zo lang en kinderen willen vaak zo graag iets laten zien. Dat snappen we best. Is er iets erg moois of belangrijks, dan kunnen jullie altijd een foto sturen naar de juf, zodat we de foto aan de klas kunnen laten zien.

Groep 1/ 2
Wat hebben de kinderen hard gewerkt tijdens hun “talent-uren.” Ze hebben van papier-maché een heel groot pirateneiland gemaakt. Op het eiland staan palmbomen en er zijn luiken in de rotsen om schatten in te verstoppen. Inmiddels wordt er druk mee gespeeld.

Tijdens de buitenlesdag hebben de kinderen geoefend met meten. Dat kon met een meetlat van een meter, met meetlinten en met touwen. De kinderen hebben het hele plein opgemeten en we hebben alle maten op een plattegrond ingeschreven.
We zijn ook bezig met tegenstellingen. De meest belangrijke zijn: hoog-laag, breed-smal, dik-dun, lang-kort, vol-leeg, zwaar-licht, duur en goedkoop. We kennen er een liedje van. Hebben jullie het al gehoord? Inmiddels vinden de kinderen nog veel meer tegenstellingen en zo wordt het lied steeds langer.
We zijn ook bezig met het vergelijken van aantallen. Zijn er meer of minder, is er te weinig of te veel?

In de klas zijn we hard aan het oefenen met het horen van klanken. Welke klank hoor je vooraan en welke aan het eind? Ook doen we spelletjes waar we goed moeten luisteren naar de klanken; zo mogen de kinderen alleen klappen als ze een bepaalde klank horen en daar zijn ze al heel erg goed in! We kijken nu naar hoe de klank er uit ziet als je het op papier schrijft. Het hakken en plakken van woorden gaat ook al enorm goed. Zo goed dat we zelfs spelletjes kunnen spelen met de letters en weer een stapje verder zijn met de randvoorwaarden voor het leren lezen in groep 3!

Juf Emilie doet bij ons hele leuke extra rekenspelletjes en taalspelletjes met de kinderen. Het is voor de kinderen die met haar meegaan iedere keer weer een feestje!

Omdat dit de laatste Nieuwsflits is voor de vakantie vragen we vast om in de vakantie leuke foto’s te maken, zodat de kinderen na de vakantie erover kunnen vertellen. Per kind mogen er maximaal 3 foto’s gestuurd worden naar wvanvliet@leerplein055.nl

Groep 0/1
Een dagje piratenschool
Wat een knappe piraten lopen er in deze groep rond! We spelen en leren tegelijkertijd. Iedere dag weer. Daarom maak ik vaak foto’s terwijl iedereen aan het spelen en leren is. Aan het einde van de speeltijd bespreken we deze foto’s. En dat levert mooie gesprekken op. Zo heeft Ties vandaag verteld hoe het tafel dekken en afruimen ging, en heeft Tijmen verteld dat hij zo lekker gegeten had op het piratenschip!

Lieke, Julia, Tirza en Nalany hebben een werkblad gemaakt met buurgetallen. Heel erg knap en de dames waren dan ook trots op hun werk! Mila en Enzo hebben op een andere manier gerekend. Zij hebben in de rekenhoek de flesjes van leeg naar vol gevuld met hun piratendrank.
Leff en Inaya hebben het goede cijfer gezocht bij de dobbelsteen en kunnen daar nu memorie mee spelen. Ook Arin kwam meekijken. Vlak daarvoor had hij al vijf kanonskogels gekleid.
Javairo en Leff hebben in de bouwhoek gebouwd. De opdracht was een schip, wat best een moeilijke opdracht was.
Giovanni en Rick waren er deze dag niet, maar ik weet dat ook zij heel veel kunnen. Giovanni kan tot twintig tellen en weer terug. Rick kan alle woorden in klankgroepen klappen. Superknap!

Talentmomenten
Al onze piraten hebben veel talent. Deze periode hebben we een mooi zeildoek bestempeld, heeft iedereen een schatkist en piraat of een boot geschilderd en wordt als afsluiting een mooie ketting geregen. Deze ketting hoeft na een nachtje thuis te zijn geweest niet mee terug naar school.

Ontdekkend leren
Tijdens de buitenlesdag hebben de kinderen een antwoord gezocht op de vraag: “hoe kan een piratenschip zeilen?”. Eerst hebben de kinderen een ontwerp getekend. Die hebben ze gemaakt. Uiteraard moest die getest worden. Dat er geen wind was, was geen probleem. Een fietspomp zorgde voor meer dan voldoende wind. Na het testen hebben we besproken wat je aan de boot kon veranderen om nog beter te kunnen zeilen. (een groter zeil, het zeil anders vastmaken, de vorm van de boot veranderen?) Na alle verbeteringen kwam de ultieme test: kunnen de bootjes de rivier afvaren? Wilt u het antwoord weten? Vraag dan uw kind naar het antwoord en kijk op onze groepspagina op www.sprengenpark.nl

Trossen los
Gelukkig mogen we deze week nog als piraatjes verder spelen en leren. Volgende week varen ze uit. Ik ben benieuwd wie er na de vakantie in de klas komen. Knappe boeren en boerinnen? Of een marktverkoper? Misschien wel beide!
3 4 thema onderwijs

Nieuws uit groep 3/4

Talentmiddagen in groep 3 / 4
Dat de kinderen van deze groep talent hebben voor knutselen en koken dat wisten we al.
Maaarrrrrr….. hebben ze ook talent voor mediawijsheid/werken met de computer
Met andere woorden weten de kinderen hoe ze een verhaaltje moeten maken in word, kunnen ze er plaatjes bij vinden en ook in het bestand plakken. Daar zijn we vorige week mee begonnen en gaan we deze en volgende week mee door!
De kinderen zijn ingedeeld in tweetallen en gaan samen een verhaaltje bedenken over ons thema, “de Ruimte “ dit verhaaltje typen ze in word. Hier zoeken ze ook plaatjes bij van internet en die voegen ze in.
Voor wat ik nu gezien heb kunnen veel kinderen hier al aardig goed mee overweg. Lol hebben ze er in ieder geval wel in!!!
Wanneer de verhaaltjes klaar zijn dan zullen we die met jullie delen.

Aankomende vrijdag zijn de Koningsspelen.
Kom allemaal in je mooiste rode witte, blauwe of oranje kleding naar school dan maken we er met elkaar een gezellige dag van met allemaal spelletjes en natuurlijk de dans van Kinderen voor kinderen

Verder zijn we hard aan het werk met rekenen, taal en spelling. De doelen van de vorige keer staan nog steeds. Ik kan merken dat de kinderen ook thuis bezig zijn met de doelen. Fijn om te merken!!
5 6 buitenlesdag

Nieuws uit groep 5/6

Nationale buitenlesdag
Vorige week dinsdag zijn groep 5 en 6 zoveel mogelijk buiten geweest en hebben we buiten geoefend met rekenen,taal, spelling, lezen en natuurlijk even lekker spelen. De kinderen waren erg enthousiast!
Blink
Afgelopen week hebben de kinderen ontdekt hoe het komt dat het in Australië tijdens Kerst zomer is en bij ons winter. Vraag er maar eens naar bij uw kind. Ook hebben we geleerd dat de aarde in 24 uur om zijn eigen as draait en in één jaar ook om de zon draait. We weten hoe het komt dat we seizoenen kennen.
De kinderen zijn ook al hard aan het nadenken over hun (kleine) bijdrage om de klimaatverandering tegen te gaan. Er kwamen al heel veel mooie en goede ideeën voorbij. Praat er thuis maar eens over.
Taal
We zijn druk bezig met het thema Amsterdam en voor dit thema moeten de kinderen 40 nieuwe woorden leren. De woorden oefenen ze heel veel in in de groep, maar ze kunnen ze ook thuis een keer extra oefenen. Op Classroom staat onder schoolwerk taal allerlei materiaal om het nog eens even te oefenen (werkboekjes, quizlets, boekje met woorden en hun omschrijvingen en een plaatje bij elk woord). Zeker voor groep 5 zou dit erg fijn zijn en voor de kinderen van groep 6 die veel afwezig zijn geweest de laatste weken.
Rekenen
Groep 5:
We zijn nog druk bezig met het oefenen van de minsommen tot 100 en komen zo langzamerhand al bij de lastigste sommen hierbij, bijv. 95-27=
De kinderen leren deze sommen op de getallenlijn uit te rekenen, waarbij eerst de 27 gesplitst wordt in een 20 en 7. De 20 springen we eerst van de 95 af. Dan gaan we de 7 splitsen in een 5 en een 2, want van de 95 is het makkelijkst om er eerst 5 terug te springen en dan de rest ( 2) eraf. We letten er op het ogenblik wel streng op, dat de kinderen deze rekenmanier toepassen, zodat de stappen bij nog moeilijkere sommen in de toekomst goed ingesleten zijn.
Goed en vlot leren automatiseren is een kwestie van veel oefenen en doen, dus we gaan hier voorlopig nog meer door! Op Classroom groep 5 staan voldoende sites om dit thuis ook goed te kunnen oefenen.
Binnenkort gaan we de tafels 1 t/m 10 ook weer goed oppakken! We gaan dan beginnen met de tafels 1,2,5 en 10. Daarna de tafel van 3 en 4. Pas daarna de tafel van 6, 9 en de moeilijkste tafels: 7 en 8!
Een goed oefensite hiervoor is https://www.tafeldiploma.nl/
Groep 6:
Deze week zijn we begonnen met blok 8. We zijn aan de slag gegaan met cijferend optellen en handig rekenen met geld. Volgende week gaan we aan de slag met afstanden berekenen op een kaart met schaallijn en deelsommen t/m 100 uitrekenen met rest. Hierbij websites waar de kinderen alvast kunnen oefenen met bovenstaande doelen:
Deelsommen t/m 100 (met rest)
https://www.rekenen-oefenen.nl/rekenen-groep-6/delen/delen-met-rest/delen-met-rest-mix
Schaallijn
https://www.citotoets-oefenen.nl/cito-groep-6/rekenen-meten/meten-en-meetkunde/schaalvragen

De kinderen gaan naast de algemene doelen, ook aan de slag met individuele rekendoelen. Op classroom kun je de individuele rekendoelen vinden, zodat kinderen ook vanuit huis aan hun eigen doelen kunnen werken. Zo leren de kinderen zich bewust te zijn van de doelen en eigenaar te worden van hun eigen leerproces. Op classroom kunnen kinderen aangeven dat ze zich willen testen of aangeven dat ze extra hulp nodig hebben met een individuele rekendoel.

Spelling
Volgende week starten we alweer met blok 6. We gaan kilowoorden schrijven, die eindigen op –ieel en –iaal. Denk aan woorden als officieel en liniaal. Verder leren de kinderen de komma opschrijven.
7 8 thema (3)

Nieuws uit groep 7/8

Leertekening nieuwsbegrip
Tijdens de les nieuwsbegrip hebben we geleerd over de Ramadan. Milan en Celil wisten hier al heel veel over te vertellen. De opdracht was daarna om een leertekening te maken; een tekening waar de belangrijkste informatie uit de tekst in te zien moest zijn. Het was moeilijk kiezen, maar uiteindelijk wilde ik die van Julia met jullie delen.
De leertekening zoals hierboven is weergegeven is een heel effectieve manier van leren volgens de Universiteit van Nederland. Interessant? Bekijk deze video dan maar.

Schoolthema wereldse kwesties
Verder zijn we nog steeds volop bezig met het schoolthema ‘wereldse kwesties’. We hebben geleerd over ethische dilemma's als: Mag je (mensen) klonen? Mag je testen op dieren? Mag je iemand verbieden om kinderen te krijgen? Daarnaast hebben we tijdens onze talentmiddag de wereldse oorsprong van bluesmuziek geleerd en zelf meegespeeld op de xylofoon in een bluestoonladder.

Cito centrale eindtoets
Dinsdag 20 en woensdag 21 april is de cito eindtoets voor groep 8. Best wel een spannend moment, maar de kinderen gaan er gelukkig ontspannen aan beginnen. De afgelopen twee dagen hebben we geoefend met de vraagstelling van cito, door een oude eindcito te maken. Wat bleek; De vragen waren net een beetje anders, maar we hebben alles wel een keer voorbij zien komen de afgelopen jaren.
U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u een relatie van ons bent of omdat u zich heeft aangemeld voor de nieuwsbrief.
Uitschrijven
Een afbeelding van...