sprengenpark
nieuwsbrief openbare basisschool Sprengenpark | juni 2021

Jarige kinderen

Juni
Naam
Groep
18 Julia: 5 jaar 1
Tirza: 5 jaar 1
20 Lieke: 5 jaar 1
26 Allam: 8 jaar 4
Jason: 10 jaar 5
27 Nalany: 5 jaar 1

Gefeliciteerd!

thinking-4035982_640

Even bijpraten

Denktank Kernwaarden
Op donderdag 10 juni heeft de Denktank Kernwaarden plaatsgevonden. Karin en ik hebben gesproken met 6 ouders over wat betekenen de woorden 'Nieuwsgierig', 'Verbinding' en 'Betrokken' voor jullie als ouders van onze leerlingen? Het was fijn om elkaar te spreken en het gesprek heeft stof tot nadenken gegeven ten aanzien van de portfolio's (rapporten), het leren kennen van nieuwe kinderen, ruimte voor eigen leerbehoeften van de kinderen, etc. Wij nemen de input mee in de verdere ontwikkelingen.

Deze danktanks zijn elke keer een succes. Een plek waar oor is voor u als ouder. Het schoolteam wil samen optrekken en dit is één van onze manieren om uw stem te laten bijdragen aan onze ontwikkelingen.

Oproep
In het nieuwe schooljaar willen we samen met experts naast de Denktanks ook twee thema-avonden voor u en uw kind organiseren. De thema's in 2021-2022 zullen gezondheid en cultuur zijn. Ik zou graag vooraf brainstormen met een aantal ouders en kinderen. Samen nadenken hoe deze avonden een succes kunnen worden en bijdragen aan de ontwikkeling van de kinderen.
Vind u het leuk om hierover mee te denken? Stuur dan een mail naar fzwerver@leerplein055.nl

Groet,
Susanne Zwerver
Directeur OBS Sprengenpark
design-1015800_640

Juf Willy-Els met pensioen

Juf Willy-Els gaat met pensioen. Wat zullen wij haar ontzettend missen maar wat gunnen wij haar een mooi pensioen. Willy-Els heeft alvast een bericht voor u geschreven. Natuurlijk zal de school de juf nog flink in een feestelijk zonnetje zetten. U ontvangt binnenkort meer informatie.

Oogsten
Wat wil je later worden?, was de vraag in menig vriendenboekje van mijn leerlingen. “Gelukkige oma en componist", schreef ik dan. Ik zag mezelf zitten theedrinken, lezen, schrijven en tekenen in een uitbundig bloeiende tuin. Zo zaaide ik dromen, soms gaf ik ze water, want later…
“Ik ga met pensioen”, zei mijn man. “Ga je met me mee?”, vroeg hij. Ik keek naar hem, naar mezelf, en ik keek naar mijn leven. Op dat moment realiseerde ik me: Dat later begint nu. Het is tijd om mijn dromen te gaan oogsten. “Ja“, zei ik en gaf hem een zoen.
Na 22 jaar ga ik de school, waar ik me zo verbonden mee voel, verlaten. De door mij zo gewenste ontwikkeling naar modern onderwijs, komt op OBS Sprengenpark nu snel en goed op gang. Ik ben nu zelf de meest ouderwetse van het team geworden. Vol vertrouwen laat ik de school achter in handen van mijn fijne collega’s, onze leerlingen en hun ouders.
Dank jullie wel, leerlingen, ouders en collega’s, voor al het samen zijn, samen werken, samen leren en samen plezier maken. Ik wens iedereen veel goeds en geluk en hoop dat iedereen dromen zal maken en oogsten.
Willy-Els van Vliet
teamwork-2198961_640

Bezetting schooljaar 2021-2022

In september 2021 begint een nieuw schooljaar. Omdat juf Willy-Els met pensioen is er een nieuw gezicht in het team, dit is juf Lisanne. Zij werkt op dit moment op een andere school binnen Leerplein055. Ook zal juf Mirthe haar 4e jaar afronden bij ons op school. Groep 5/6 zal daardoor 4 dagen per week extra handen en ogen hebben in de klas. Groep 1/2 start met 23 leerlingen. We sparen wat formatie op zodat we in januari groep 1/2 (regelmatig) opsplitsen wanneer het leerlingaantal toeneemt.

De bezetting van het schooljaar ziet er als volgt uit:
Groep
Leerkrachten
Aantal leerlingen
1/2
Omaira Mulderij
Karin Butter
23
3/4
Monique van Lohuizen
Anneke Cornelissen
21
5/6
Hajat El Hasnaoui
Nieuw teamlid: Lisanne Bomhof

Leraar in opleiding:
Mirte van Campen
23
7/8
Frank Stevens
24
Directeur: Susanne Zwerver
Intern begeleider: Marlette van der Kaa
Onderwijs assistent: Emilie Bonestroo

Rekencoördinator i.o.: Frank Stevens
Taalcoördinator i.o.: Monique van Lohuizen
Jonge kind specialist i.o.: Omaira Mulderij
Schoolopleider (aansturing en begeleiding studenten): Karin Butter


calender-2389150_960_720

Studiedag

Maandag 5 juni zijn de kinderen vrij. Het team heeft een studiedag. Deze dag staat in het teken van het analyseren van de opbrengsten (Cito en andere meetmomenten). Vanuit de analyse kijken we naar de toekomst, hoe zou het aanbod er moeten uitzien voor na de vakantie? Waar zitten onze sterktes en puzzels?
IMG_1283

Nieuws uit de BSO Sprengenpark

De afgelopen 2 weken was het de beurt van de lekkere dingen.
Het thema Eten was snel gekozen, want daar zijn de kinderen gek op bij ons op de BSO.
En wat is er nou leuker dan eerst zelf iets klaarmaken, en het dan als het klaar is, ook nog lekker opsmikkelen? Maar wat ga je dan kiezen, er zijn zoveel dingen lekker, over 1 ding waren de kinderen het snel eens.... PIZZA! Om al vast in de sfeer van het EK-voetbal te komen hebben we ook een eetbaar voetbalelftal gemaakt. Misschien een leuk idee om thuis te maken en het tijdens de voetbalwedstrijden te snacken.
Ook werd er een leuke en leerzame quiz uitgekozen, met allerlei weetjes over eten.
Het waren twee geslaagde weken!
en.
PHOTO-2021-06-16-09-46-08

Nieuws uit groep 0/1 en 1/2

De zomer is begonnen en dat merken we meteen! We spelen veel buiten en de waterpomp is op het moment zeer geliefd. Kinderen lopen regelmatig even naar binnen voor een slok water en we zijn druk aan het smeren met zonnebrandcrème. Dat brengt ons direct op de vraag om uw kind ingesmeerd op school te brengen iedere dag zonnebrandcrème mee te geven naar school zodat uw zoon of dochter veilig kan spelen in de zon. Op school hadden we een reserve bus maar helaas is deze al leeg.
Verder is het thema de moestuin (en de kriebelbeestjes die hierin leven) ontzettend levend. Zo vonden we vorige week een tor van om en nabij 5-8 cm groot, hebben we gekeken naar de onderkant van een spinnetje en bewaren we een dode bij, hommel en wesp zodat we deze later eens goed kunnen bekijken onder de microscoop. Zo zijn we met zijn allen heerlijk onderzoekend bezig.

Nieuws uit groep 0/1
Onze dierentuin is de afgelopen weken flink gegroeid. Slakken die gevonden zijn vinden er lekkere hostablaadjes en de pissebedden kunnen lekker scharrelen onder het potje. Op een actieve dag zie je ze zelfs over de stengels van de aardbeien plant lopen. Dat is leuk om te zien, maar lastig als je ze wilt tellen. De kinderen kunnen inmiddels de bodemdiertjes tellen , de score zetten ze in een staafgrafiek. Knap hoor!
In de huishoek wordt druk geoefend met het maken van een boodschappenlijst, zodat je op de markt weet wat je moet kopen. In de huishoek slaapt ook onze pop. Iedereen wil heel graag voor de pop zorgen en dat geeft soms wat strubbelingen. Gelukkig hebben de kinderen tijdens Vreedzame School lessen geleerd hoe je dit op kunt lossen. Enzo en Rick hadden een mooie oplossing: om en om gaat een beetje lastig als je de pop naar bed brengt. Daarom deden ze dat samen en werd er een Nederlands en Engels slaapliedje gezongen.
Op de melodie van Baby Shark leren de kinderen een liedje over tegenstellingen. Dit wordt ook geoefend met een spelletje memorie!
De namen van de kinderen staan de komende periode veel centraal:
- Kun je jouw naam herkennen?
- Welke klank hoor je vooraan?
- Waar kun je die letter vinden?
‘Boer Boris heeft een boerderij...’
Heeft u dit zinnetje al gehoord? Op onze verteltafel ligt een boek waar iedere bladzijde met deze zin begint. Aan de verteltafel spelen de kinderen het boek na, tellen de dieren en gebruiken allemaal woorden die horen bij het thema.

Nieuws uit groep ½
In de klas hebben we geleerd wat het betekent om te stemmen. Zo stemmen we (bijna) elke dag op een dier waar we meer over willen leren. Dit doen we doordat iedereen om de beurt een streepje op onze stemposter mag zetten. We letten dan goed op want het vijfde streepje zetten we schuin, dan is het een keurig groepje van vijf de volgende die begint dan weer een nieuw groepje. We hebben geleerd dat dit turven heet. Heel makkelijk want we kunnen snel zien hoeveel stemmen er voor elk dier zijn uitgebracht, leuk he!

Ook zijn we weer hard aan het oefenen om te tellen in sprongen van 2. Dat is soms nog best lastig gelukkig heeft juf ons geleerd dat we zachtjes mee kunnen tellen in ons hoofd, de 1 zeggen we dan heel zacht en de 2 zeggen we hard enzovoorts. Heel handig!
Met taal zijn we flink aan het oefen met onze eigen doelenkaart. Op de doelenkaart staan allemaal leuke werkjes waardoor we oefenen met het gestelde doel. Een voorbeeld hiervan is de doelenkaart van groep 1 met het doel ik kan mijn naam schrijven. Een van de opdrachten is om de naam in scheerschuin te schrijven! Dat ruikt lekker en voelt heel grappig aan onze vingers! Een andere opdracht is om je eigen naam over te trekken met behulp van de lichtbak. In groep 2 is het doel: Ik leer al een beetje lezen. Daar staan vooral activiteiten/spelletjes op waar de kinderen goed moeten luisteren welke letter ze vooraan, in het midden of achteraan horen.

Verder hebben we nog een mooie thematafel waar beestjes komen logeren en waar we ze goed kunnen bekijken met de kleine roze en groen gekleurde vergrootglaasjes. Al is dat nu wat lastig want helaas zijn de vergrootglaasjes zoek. Allicht zijn ze per ongeluk in een tas terecht gekomen, mocht u ze tegenkomen dan zien we ze graag terug op school zodat we weer naar de beestjes kunnen kijken.

Verder hebben we gelezen uit de OERRR krant en zijn we erachter gekomen dat het niet zo goed gaat met 'de wilde bij', omdat er nog maar weinig plekjes zijn waar zij hun eten kunnen vinden of hun eitjes kunnen leggen. Daarom komen wij in actie! Wij gaan aan de slag met #maaimeniet bordjes en een heus bijenhotel! Mocht u thuis nog plankjes (licht en liefst niet met splinters) hebben die wij mogen gebruiken dan zien wij die graag op school. U mag de plankjes bij juf Omaira inleveren.

PHOTO-2021-06-16-10-04-52

Nieuws uit groep 3/4

De kinderen hebben mij gevraagd om het volgende in de nieuwsflits te zetten, Heerlijk al die betrokken kinderen!!!

Wij zijn al heel goed in het verzorgen van al onze plantjes, de meeste plantjes groeien al heel erg goed en kunnen we misschien volgende week wel in onze schooltuin zetten. Ook weten we al heel veel over insecten en hoe we er nog meer rond de school kunnen krijgen.

Op de cito toetsen hebben we allemaal heel goed ons best gedaan en de juf is super trots op ons.

Bij de vreedzame school hebben we het over conflicten en hoe kun je die zelf oplossen, dit kunnen we al best goed en als het even niet lukt dan helpt de juf ons. Ook kunnen we aan elkaar zien wanneer iemand boos, verdrietig, woedend of razend is en hoe we daar dan op kunnen reageren.

Vorige week hebben we online een leesles gehad van een mevrouw van de Bibliotheek. Ze heeft onze een grote poster gegeven waar allemaal landen op staan. Die landen zijn: sprookjesland, griezelkust, avonturen land, lachland, dierenrijk en sportmania. Wanneer we een boek gelezen hebben dan mogen we een sticker plakken in het goede land. Op donderdag 1 juli komt ze nog een keer terug en gaan we kijken hoeveel stickers we al geplakt hebben en hoeveel boeken we dus al gelezen hebben!!
Daarna krijgen we een uitnodiging voor vakantie lezen, zo houden we het lezen ook leuk in de vakantie( u hoort hier nog meer over)

Met gym gaan we nu regelmatig lekker buiten gymmen. Dinsdag hebben we de honkbal spullen gepakt en zijn we lekker gaan gooien en slaan, dit vonden we allemaal erg leuk om te doen.

download

Nieuws uit groep 5/6

Algemeen
Wat is het warm! We hebben er best een beetje last van allemaal. Zorgen jullie ervoor dat de kinderen een goede fles meenemen, die ze kunnen bijvullen met water?
De zon is erg sterk. Smeren jullie de kinderen 's morgens goed in met een hoge beschermingsfactor?

CITO
Deze week en ook volgende week nog een stukje, zijn we bezig met het maken van de CITO toetsen. We hebben rekenen, en spelling en het technisch lezen ( AVI niveau bepalen) op het programma staan .

Vreedzame school
Blok 4 is afgerond. De kinderen hebben geoefend in het herkennen van gevoelens bij zichzelf, hebben geleerd ( en blijven dit leren) wat je kunt doen als je ergens heel boos over bent en het je nog niet lukt om het met woorden op te lossen en uit te praten. We hebben afgesproken dat je in de groep aan je eigen tafel een afkoelperiode ( 5 minuten) gebruikt. Daarna praten we samen met de betrokkenen alles uit bij de praatmaat en proberen een win- win-oplossing voor alle kinderen die erbij betrokken zijn te krijgen. Soms lukt dat al zelf, soms helpt de leerkracht (als een mediator) als het nog lastig is.

Blink (geschiedenis, aardrijkskunde en natuur)
We gaan door met het thema de groene fabriek. We hebben geleerd wat een productieketen is, bijvoorbeeld die van een blikje sinas. De kinderen weten wat er allemaal bij komt kijken voordat je zo'n blikje in de winkel koopt. Ook hebben we geleerd dat zo'n productieketen belastend is voor het milieu. Deze week kijken we naar ons eten. De kinderen bedenken wat er nodig is aan ingrediënten voor hun lievelingseten, welke fabrieken er nodig zijn om die ingrediënten te maken. De kinderen worden zich bewust van de belasting op het milieu die deze productieketens met zich meebrengen.
7 j

Nieuws uit groep 7/8

Een groene wereld
Touwtjes, rolletjes, eierdozen, rietjes... Van alles wordt verknipt en omgevormd tot leuke kunstwerken. Een onderdeel van het thema ‘groene wereld’ is het hergebruik van materialen. Daar hebben wij afgelopen week portretten van gemaakt. Eindresultaat; Een leuke 3d wand met onze gezichten erop!Breuken – deel 2
Het onderdeel breuken is afgelopen week afgerond met een toets. Normaalgesproken niet echt gebruikelijk om die resultaten via een nieuwsflits te delen, maar omdat nu alle kinderen alle doelen hebben behaald is het wel iets gaafs om te vermelden! We hebben ook wel wat extra aandacht besteed aan uittekenen, kleuren, creëren en puzzelen. Het heeft geholpen.

Eindproject
Heeft uw kind al gevoelige vingertoppen? Er wordt met man en macht geoefend om moeilijke gitaar- en ukelelegrepen te leren. Ik hoor onderhand ook kinderen tegen elkaar zeggen; Ken jij de B-mineur al? Ja maar die is lastig overpakken vanaf de Cis. Wat een contrast met 4 weken geleden toen er maar 1 kind überhaupt van het bestaan van noten en toonladders afwist.

U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u een relatie van ons bent of omdat u zich heeft aangemeld voor de nieuwsbrief.
Uitschrijven
Een afbeelding van...